xucurruc

Ja arriba l’estiu

Publicat en per admin el 5 febrer 2006

Aquest llibre de l’estiu naix quan un grup de mares venen a preguntar-nos a l’escola quin llibre d’estiu compren pels seus fills i filles per a les vacances.

A les escoles del grup de treball Xucurruc habitualment no s’usen llibres de cap editorial. Nosaltres elaborem les propostes pedagògiques recollint totes aquelles experiències que han passat a les classes i les produccions que fa l’alumnat. Evidentment, no anàvem a proposar-los que compraren aquell o aquell altre llibre, pel que vàrem fer una edició d’un llibre de l’estiu amb la fotocopiadora de l’escola.

Aquell primer llibre eren pàgines en blanc (amb una sanefeta al voltant) i unes senzilles instruccions que explicaven quin tipus d’activitats s’hi podien realitzar.

Davant de l’èxit d’aquell llibre, el grup Xucurruc decidí editar-lo, explicant a les famílies que anaven a usar-lo com ho havien de fer. Transcrivim tot seguit les instruccions que es donaven en la primera edició:

El nostre llibre de l’estiu

Durant el curs hem treballat molt: hem fet els nostres llibres i hem après moltes coses. Ara estarem dos mesos sencers sense anar a l’escola. De segur que en aquest temps ens passen coses molt divertides:

“¢ anirem a la mar o a la piscina.
“¢ farem excursions.
“¢ llegim o ens conten contes.
“¢ anirem a festes.
“¢ potser farem un viatge.
“¢ gaudirem de visites d’amics i amigues que fa temps no hem vist.
“¢ ens regalaran coses.
“¢ ens assabentarem de noticies importants que passen.
“¢ també farem entremaliadures…

Tot serà molt important per a nosaltres. I per no oblidar-nos-en de res ho apuntarem en el calendari, hi pintarem el dia que ha passat i després farem un dibuix ben bonic en un dels fulls, al que li hem de posar títol.

Podem dibuixar les coses que fem habitualment en estiu: nadar, jugar amb els amics i les amigues, la casa on vivim, els gelats que més ens agraden, la pel”¢lícula que hem vist, … De tot això, poden posar fotos, o també records dels llocs on anem,… I explicar-ho.

I si una cosa no la sabem fer, el pare i la mare ens ajudaran.

Carta als pares i mares

Estem en vacances, canviem d’activitat, però el nostre cap no descansa. A casa, a la mar, a la muntanya, podem seguir fent coses que afavoresquen el procés maduratiu del raonament lògico-matemàtic i de la lecto-escriptura dels xiquets i xiquetes:

“¢ escoltar el xiquet o la xiqueta quan parla. Intentar comprendre el seu punt de vista, raonant quan s’equivoca. Raonar sempre és la millor solució però, si no es pot arribar al consens, el pare i la mare han de representar un model adult i sensat al que poder imitar. Crear un ambient familiar que afavoresca el diàleg i la comunicació.

“¢ confeccionar amb ells/es un horari per ajudar-los a organitzar la jornada: l’hora que s’alcen, quan veuen la tele o juguen, si van a la platja o a la piscina…

“¢ intentar consolidar els hàbits d’autonomia: vestir-se i menjar sols, cordar-se les sabates, rentar-se les dents, començar a ensabonar-se sols….

“¢ responsabilitzar-lo d’algunes tasques: guardar els seus joguets, posar taula, llevar taula, posar la seua roba bruta on cal, fer encàrrecs senzills…

“¢ estimular el llenguatge oral, comentant totes les vivències que vagen tenint, fent-los observar tot allò que els envolta.

“¢ llegiu-los molts llibres que tinguen interès per a ells/es (per formar futurs bons lectors és molt important que les lectures els interessen des de menuts) després podeu comentar-los, que ells/es vos els conten…. Escriure i llegir davant d’ells els proporciona un model adequat a imitar. No forçar excessivament les situacions quan el xiquet/a no està encara preparat.

“¢ demanar la seua participació en la presa de decisions que afecten a tots els membres de la família i que ell/ella puga entendre: triar una pel”¢lícula, on anar d’excursió, a quina hora eixir de casa, etc.. Raonar les respostes si no són les adequades.

“¢ aprofitar qualsevol ocasió per comptar i descomptar objectes (comptar cap a davant i cap a darrere): els ous que hi ha en una capsa, les creïlles que entren en un quilo, i en un altre quilo, per què no hi ha les mateixes, comptar les fulles d’un conte, comparar quantitats, buscar el números coneguts en els telèfons, cases, botigues, catàlegs de preus, fer amb la seua col”¢laboració la llista de la compra, repassar el tiquet de caixa per veure si està bé,…

“¢ jugar amb ell o ella a jocs de taula: l’oca, parxís, a les cartes, fer trencaclosques; jugar a jocs de paraules: “paraules que comencen per…”?, “veig, veig”?, famílies d’animals, de begudes, d’aliments, de fruites,…

“¢ escoltar música de tot tipus: moderna, clàssica, infantil.

“¢ anar al cine a veure alguna pel”¢lícula. No té res a veure, pel format, amb les que fan a la televisió o lloguem del vídeo-club.

Activitats orientatives

Les activitats no s’han de fer pesades, ni una obligació per als xiquets/es que especialment han de divertir-se i descansar a l’estiu. No obstant sempre i haurà un moment per a repassar els llibres del curs i fer activitats noves que els agraden. Però, insistim, sempre serà una cosa voluntària, mai una obligació.
Vos proposem per aquest llibre algunes activitats orientatives:
“¢ a les pàgines centrals hi teniu números i lletres adhesives que podeu utilitzar per completar el calendari o per fer títols.

“¢ enganxar fotos o postals del lloc o les persones que veiem a l’estiu (amics, familiars) d’algun viatge o alguna excursió que facen… Escriure els peus de les fotos.

“¢ enganxar tiquets de l’entrada del cinema, del museu que visiten, si viatgen en tren, si els compreu algun llibre o joguet, del supermercat si vos acompanyen a comprar… Fer una xicoteta explicació
“¢ anotar els noms dels amics o familiars amb els quals es relacionen a l’estiu, composar-los amb lletres de revistes o de les adhesives.

“¢ fer dibuixos variats amb llapis i colors de coses importants que fem o ens passen. Posar-li un títol.

Ң pintar quadres amb aquarelӢles o fer colӢlages amb diferents materials.

“¢ retallar objectes o fotos de persones de les revistes o de catàlegs publicitaris: fer composicions lliures, fer-se, ells, trencaclosques….. Pegar-los en algun full del llibre.

“¢ dibuixar en el calendari el símbol de l’oratge que fa cada dia.

“¢ També es pot no fer res.

Totes les activitats que es realitzen han de servir per alguna cosa, han de tenir una utilitat: fem un dibuix per què hem passat un dia molt divertit i volem recordar-nos-en.

Sempre hem de valorar positivament la tasca realitzada, doncs en tots els casos suposa un esforç per qui la realitza.

Son activitats orientatives. S’ha d’atendre sempre els interessos del xiquet o la xiqueta i adaptar-les als esdeveniments puntuals que puguen sorgir dins de l’àmbit familiar.

Objectius

Area personal:

“¢ ajudar a augmentar l’autoestima. Valorar el que fa. Afavorir la sensació de competència.
“¢ donar responsabilitats.
“¢ establir una relació positiva. Afavorir les situacions de comunicació (comentar, parlar, compartir).
“¢ posar límits explicant la relació entre el límit marcat i la seua finalitat basada en un desig de millora.

Desenvolupament motriu:

“¢ jocs que requereixin precisió i domini de la motricitat fina: retallar, pintar, fer plastilina, jocs en la sorra, etc.
“¢ activitats que afavoreixin l’equilibri i la coordinació motriu: anar amb bicicleta, fer un curset de natació…

Dimensió cognitiva i lingüística:

Estimular les capacitats de pensament a través de jocs: observar, classificar, comparar, imaginar, crear, resoldre problemes… Exemples:
“¢ jocs d’atenció i memòria.
“¢ col”¢leccionar cromos, taps d’ampolla, petxines de mar…
“¢ classificar plantes, objectes….
“¢ pintar el paisatge del lloc on passem les vacances.
“¢ plantejar problemes al supermercat
“¢ mesurar distàncies, realitzar itineraris de viatges
“¢ fer estimacions de temps.
“¢ fer un recull fotogràfic d’un viatge amb comentaris de les fotos.
“¢ fer un diari de les vacances.
“¢ escoltar els contes que llegeix el pare, la mare, un germà o una germana més gran…
“¢ llegir un conte que ha recomanat un amic o una amiga, un company o companya de classe.

Dimensió social i cultural:

Participar en activitats que promouen el desenvolupament de la sociabilitat, com ara, per exemple:
“¢ anar al zoològic, d’excursió…
“¢ visitar espais amb valor artístic, cultural, científic com museus, exposicions….
“¢ participar en activitats d’esplai: grups de teatre, tallers d’expressió, manualitats……
“¢ jugar en equips esportius.

Aquesta proposta ens permet:

“¢ ampliar l’espai d’aprenentatge, aprofundint en la dimensió social que ofereix l’entorn.
“¢ oferir i utilitzar nous espais i estratègies d’ensenyament i aprenentatge.
“¢ consolidar els aprenentatges en un marc real i globalitzat. Donar un valor d’ús al coneixement adquirit a l’escola i de treball realitzat durant el curs.”?

Comments Off on Ja arriba l’estiu

Els comentaris estan tancats.