xucurruc

Qui som

Publicat en per admin el 21 novembre 2005

El grup de treball Xucurruc, d’educació infantil, engloba actualment 17 escoles públiques que fan l’ensenyament en llengua catalana al País Valencià. Tots aquests centres es troben ubicats a les comarques de La Safor, la Marina i La Vall d’Albaida, comarques centrals del País Valencià.

Començarem a reunir-nos el curs 91-92 per compartir inquietuds orientades a millorar la nostra pràctica a l’aula, essent un dels grups de treball de l’Escola d’Estiu Marina-Safor, un dels Moviments de Renovació Pedagògica de referència al País Valencià.

El suport del Moviment de Renovació Pedagògica ens ha permès tenir una formació teòrica i pràctica adient, a partir de l’assessorament de professorat del món universitari amb el qual hem compartit alguna jornada i, en altres casos treballar: Anna Teberosky, i Neus Roca (Facultat de Psicologia de la Universitat de Barcelona), Fernando Herández, Maite Mases i Montse Ventura (del Grup Minerva, Universitat de Barcelona), Carlos Gallego (Grup Episcis, Universitat Ramón Llull), Alfredo Hoyuelos (Escoles Infantils Municipals de Pamplona), Juanjo Jové (Universitat de Lleida), entre d’altres.

Des d’aquell moments inicials ja cercàvem trobar nous camins que ens obriren a pràctiques arrelades a la realitat del nostre entorn i del nostre alumnat, a introduir millores en el quefer quotidià, a reflexionar sobre les nostres actuacions, a investigar quins factors influeixen en cóm aprenen els xiques i les xiquetes…

La forma de treball que tenim al grup ens l’han classificada com la de les “xarxes de coneixement”. Al si del grup cadascun dels professionals que hi treballem donem el bo i millor que tenim per fer que el grup vaja avant i progresse. Compartim les nostres experiències i sabers, les intercanviem i les portem a la pràctica millorant-les, reflexionant sobre elles, obrint-nos a nous camins per millorar la nostra tasca educativa.

Tota aquesta feina ens ha dut a aprofitar les nostres investigacions per a millorar les propostes didàctiques que enllestim a l’aula, posant sempre per davant la nostra visió de com ha de ser el món:

– Com enfocar l’aprenentatge de la lectura i de l’escriptura des d’una perspectiva funcional i coherent, que pugi recollir tot allò que està en la societat, el món real que envolta als nens i les nenes des de que naixen (les diverses tipologies textuals), el llenguatge com un vehicle de comunicació i socialització.
– Com es construeixen els aprenentatges matemàtics en les seues diferents vessants: numeració, estadística, classificacions, geometria i construccions. En aquest cas també s’ha apropat la seua realitat matemàtica, treballant a partir de tots aquells elements numèrics que formen part de la seua vida: el seu telèfon, la seua adreça, totes aquelles dates que són significatives per a ells i elles, els esdeveniments més importants de la seua vida… Les matemàtiques com eines útils per a la vida.
– Com integren la cultura visual de la societat, amb quins referents culturals, com comprenen els missatges conceptuals que els arriben des dels mitjans de comunicació i quin impactes tenen en els més petits: els colors, la llum i la foscor, els artistes…. Com ser a la vegada productors i intèrprets.
– Com els ajudem a construir la seua identitat a partir de la complexitat del món en el qual viuen, mitjançant la reflexió i la comprensió dels fenòmens, però partint sempre de les persones que formen part del grup de la classe per així arribar a coneixements integrats.
– Com estableixen les primeres relacions de convivència i socialització, els ajudem a establir sentiments d’empatia i d’amistat, com els ajudem a ser persones autònomes i responsables d’allò que fan.

En tot aquest temps de rodatge el grup Xucurruc ha vist reconeguda la seua tasca a partir de diversos guardons:

– L’estadística. 1er premi concedit per la Caixa Popular del País Valencià, en la seu convocatòria, any 2000.
– La matemàtica a la vida de les classes d’educació infantil. I Premi Angeleta Ferrer i Sensat a la recerca i innovació educatives, any 2000. Ajuntament de Reus. (es va publicar el llibre que va distribuir el mateix ajuntament)
– Mirant el món a través dels números. V Premi Batec a la investigació i la innovació educatives, any 2001. Ajuntament de Lleida. (Es va publicar el llibre: Mirant el món a través dels números, Pagés 2001 ““ja duu dues edicions-; i la seua traducció al castellà: El mundo a través de los números, Milenio 2003 ““ també duu dues edicions i s’està venent a Mèxic, on ha tingut molt bona acollida)

Tanmateix, hem estat convidats en diversos fòrums per presentar les nostres experiències: Universitat de Lleida, de Barcelona, de València, Centres de Professors de València, Terol, Albacete, diverses escoles d’estiu arreu dels Països Catalans, Acadèmies privades de preparació a oposicions,…
Igualment, hem publicat articles a diverses revistes pedagògiques: Cuadernos de Pedagogia, Guix, Kikiriki, Perspectiva Escolar,…

Pots posar-te en contacte amb nosaltres a través d’aquestes adreces, seguint els enllaços de la part de la dreta, amb alguna de les escoles del grup.

xucurruc.eems@fmrppv.org
grup@xucurruc.org

Comments Off on Qui som

Els comentaris estan tancats.